Nasi Dagang Terengganu
Bahan-bahan Untuk Nasi
4 cawan beras ( saya pakai beras basmathi moghul....hehehe, nak nampak nasi dagang panjang2..)
1 cawan beras pulut
3 cawan santan cair ( @ 1 1/2 cawan santan pekat + 1 1/2 cawan air) + halba + garam secukupnya + 1 sudu kecil gula
1 - 1 1/2 cawan santan pekat + 1 sudu kecil garam
1 sudu halba
2 ulas bawang merah
1/2 in halia
1 cawan beras pulut
3 cawan santan cair ( @ 1 1/2 cawan santan pekat + 1 1/2 cawan air) + halba + garam secukupnya + 1 sudu kecil gula
1 - 1 1/2 cawan santan pekat + 1 sudu kecil garam
1 sudu halba
2 ulas bawang merah
1/2 in halia
Cara memasak Nasi
1. Beras dan beras pulut di rendam 4 jam ( sy rendam 2 jam lebih je..., sebab plan tergesa2...)
2. Kukus beras dan pulut tadi selama 20 minit.
3. Angkat dan kaut semua nasi ke dalam bekas yang agak besar dan digaulkan dgn separuh dulu santan cair. Kaup balikkan dgn rata, biar seketika hingga semua air meresap. Tambahkan lagi dan lihat jika semua air telah meresap. Tunggu sebentar dan kalau perlu habiskan santan cair tersebut.
4. Kukus semula selama 20 minit lagi.
5. Sementara itu hiris bawang dan halia halus2. Masukkan di atas nasi dlm kukusan.
6. Angkat nasi utk kali kedua dan arunkan dgn santan pekat hingga rata. Tak perlu habiskan jika nasi nampak sudah elok lembutnya.
7. Boleh dihidangkan....
2. Kukus beras dan pulut tadi selama 20 minit.
3. Angkat dan kaut semua nasi ke dalam bekas yang agak besar dan digaulkan dgn separuh dulu santan cair. Kaup balikkan dgn rata, biar seketika hingga semua air meresap. Tambahkan lagi dan lihat jika semua air telah meresap. Tunggu sebentar dan kalau perlu habiskan santan cair tersebut.
4. Kukus semula selama 20 minit lagi.
5. Sementara itu hiris bawang dan halia halus2. Masukkan di atas nasi dlm kukusan.
6. Angkat nasi utk kali kedua dan arunkan dgn santan pekat hingga rata. Tak perlu habiskan jika nasi nampak sudah elok lembutnya.
7. Boleh dihidangkan....
Bahan-bahan Untuk Gulai
1 ekor ikan tongkol ( saya gantikan dgn 1/2 ekor ayam dipotong kecil)
Bahan untuk dimesin halus
1 sudu ketumbar biji
1/2 sudu jintan manis
1/2 sudu jintan putih
2 hiris lengkuas
1 hiris halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 sudu jintan manis
1/2 sudu jintan putih
2 hiris lengkuas
1 hiris halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 sudu cili mesin
1 paket rempah cap bunga Ros ( kalau tak ade, gandakan aje bahan-bahan rempah utk mesin di atas)
1 - 1/2 liter santan drp 1 biji kelapa.
1 batang kulit kayu manis
1 sudu kerisik
4 keping asam keping
1/2 buku kecil gula melaka.
10 biji cili padi
1 paket rempah cap bunga Ros ( kalau tak ade, gandakan aje bahan-bahan rempah utk mesin di atas)
1 - 1/2 liter santan drp 1 biji kelapa.
1 batang kulit kayu manis
1 sudu kerisik
4 keping asam keping
1/2 buku kecil gula melaka.
10 biji cili padi
Cara-cara Memasak
1. Santan di masak hingga naik minyak.
2. Dalam periuk lain, ayam di rebus dgn sedikit air dan ditambah asam keping lebih kurang 10 minit.
3. Bila santan dah tinggal separuh, tambahkan bahan mesin dan bahan2 lain.
4. Biarkan mendidih, sesuaikan rasanya dan masukkan air rebusan ayam sekali.
5. Masukkan ayam dan cili padi.
6. Masak sebentar dan boleh dihidang. Kuah mesti agak pekat....
2. Dalam periuk lain, ayam di rebus dgn sedikit air dan ditambah asam keping lebih kurang 10 minit.
3. Bila santan dah tinggal separuh, tambahkan bahan mesin dan bahan2 lain.
4. Biarkan mendidih, sesuaikan rasanya dan masukkan air rebusan ayam sekali.
5. Masukkan ayam dan cili padi.
6. Masak sebentar dan boleh dihidang. Kuah mesti agak pekat....
Acar Timun
Timun, Carrot, Cili Merah dan Bawang - dihiris memanjang
+ 1 sudu gula, 1 sudu garam dan 1 sudu cuka. Gaul sebati dan dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan