Isnin, 7 Mac 2016

Mi Kari

Resepi  Menusuk Kalbu



BAHAN-BAHANNYA IALAH:

[••]    300gm mi kuning | dicelur
[••]    200gm taugeh | dicelur
[••]    20 ekor udang udang | digoreng
[••]    300gm isi ayam | direbus dan dicarik
[••]    20 biji bebola ikan | direbus
[••]    100gm tauhu kering | digoreng dan dihiris
[••]    4 biji cili padi merah | dihiris
[••]    100 gm daun kari


BAHAN-BAHAN KUAH IALAH:

[••]    50gm stok ayam
[••]    100gm rempah kari ayam
[••]    300gm bawang besar | dikisar
[••]    100gm bawang putih | dikisar
[••]    100gm halia | dikisar
[••]    50gm lengkuas  | dikisar
[••]    200gm cili kering | dikisar
[••]    200gm udang kering
[••]    500gm santan pekat
[••]    500ml santan cair
[••]    Garam secukup rasa
[••]    Gula secukup rasa
[••]    Minyak masak untuk menumis secukupnya

CARA-CARA MEMASAKNYA IALAH:

1 [••]Panaskan minyak masak di dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih , lengkuas dan halia yang dikisar sehingga wangi.
2 [••]Selepas itu masukkan udang kering, cili kering dan rempah. Tumis sehingga pecah minyak.
3 [••]Kemudian masukkan santan cair. Kacau rata sehingga mendidih seketika.
4 [••]Selepas itu masukkan santan pekat dan stok ayam. Kacau rata.
5 [••]Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih seketika. Tutup api dan angkat. Ketepikan.
6 [••]Masukkan mi dan bahan hiasan ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah ke atasnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan