Pilihan menu petang hari ini adalah Mi Udang Berempah. Keenakan udang segar yang diguna pasti mampu mencuri hati anda dan keluarga. Belum masak sendiri, belum tahu rasanya. Jika dilihat resepi ini menggunakan banyak bahan, namun cara membuatnya sangat mudah dan cepat. Jom cuba!
Bahan-bahan:
300gm mi kuning
4 ekor udang
2 ulas bawang putih | dicincang
20gm halia
2 batang lobak merah
40gm sawi siew pak choi | dipotong
1 biji telur
Tepung jagung secukupnya | dibancuh
dengan air
1 sudu teh sos tiram
200ml stok udang
Daun sup secukupnya
Daun bawang secukupnya
Garam dan serbuk lada putih secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara Memasak:
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih serta halia sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan sayuran dan stok udang. Perasakan dan didihkan.
- Seterusnya masukkan sos tiram dan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- Setelah itu masukkan telur dan gaul rata.
- Akhir sekali, masukkan mi kuning dan dikacau sebati.
- Angkat dan hiaskan dengan udang goreng serta taburkan daun bawang dan daun sup.
- Sedia untuk dihidangkan.
mingguan wanita
Tiada ulasan:
Catat Ulasan