Khamis, 16 Jun 2016

BIHUN TOMYAM

Halaman Disukai · 14hb April
 
BIHUN TOMYAM
Kredit resepi by : ilhamdapur.blogspot.com

Bahan-bahan
2 keping dada ayam - potong saiz sederhana kecil 
2-3 sudu besar pes tomyam (maz guna pes tomyam dari thai)
1/2 cawan santan
2 inci lengkuas - ketuk
1-2 batang serai - ketuk
1 batang salery - potong serong
6-8 daun limau purut - koyak sikit
1 labu bawang besar - hiris nipis
5-6 biji cili padi - ketuk
1 mangkuk kobis
daun ketumbar secukupnya
garam, gula secukup rasa
bihun secukupnya - celur sekejap
Cara
1. Dalam periuk masukkan tomyam pes, lengkuas, serai, salery dan air dalam 2-3 cawan atau biar padan dengan bahan sos.
2. Masukkan santan, kobis dan masak biar mendidih sambil dikacau sekali sekala biar sayur lembut sikit.
3. Masukkan ayam, bawang, daun limau dan perasa secukup rasa.
4. Masak biar mendidih lama sikit agar ayam masak, padamkan api.
5. Bila nak hidang, masukkan bihun dalam mangkuk dan tomyam secukupnya, tabur sedikit daun ketumbar dan cili padi.

Sselamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan