Resepi Mee Rebus Tulang Daging Power
Bahan-Bahannya ialah:
Bahan Untuk Sup/Kuah –
(*)Tulang Lembu secukupnya
(*)1 bungkus rempah sup bunjut
(*)5 ulas bawang di hiris
(*)1 halia – diketuk
(*)1 inc kunyit – diketuk
(*)1 inc lengkuas – diketuk
(*)2 batang serai – diketuk
(*)1 kiub daging
(*)Garam secukup rasa
Bahan Rencah –
(*)3 biji ubi keledek saiz sederhana – di rebus dan dikisar bersama air rebusan keledek tadi.
(*)10 biji bawang kecil – dikisar
(*)2 biji bawang besar – dikisar
(*)5 ulas bawang putih – dikisar
(*)1 inci halia – dikisar
(*)1 inc kunyit hidup – dikisar
(*)30 tangkai cili kering – dikisar
(*)3 sudu besar rempah kari daging
(*)3 sudu besar udang kering – direndam lembut dan dikisar
(*)1 cawan air asam jawa
(*)1 kiub daging
(*)1 buku gula melaka
(*)1 cawan santan
(*)garam dan gula secukup rasa
Cara Memasaknya ialah:
Cara Memasak Sup/Kuah –
(*)1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dengan air yang secukupnya untuk merebus daging.
(*)2. Rebus tulang hingga daging empuk.
Cara Memasak Rencah –
(*)1. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, dan cili kering hingga garing dan naik bau.
(*)2. Masukkan rempah kari dan udang kering dan tumis lagi hingga jadi rencah. Masukkan keledek dan biarkan ia merenih.
(*)3. Masukkan gula melaka, kiub daging, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati dan biar kuah benar-benar masak.
(*)4. Kemudian barulah masukkan sup tulang tadi. Hanya air rebusan tulang sahaja, bahan sup bunjut, serai halia lengkuas dan kunyit tadi jangan masukkan.
(*)5. Akhir sekali masukkan tulang dan santan. Biar kuah masak sempurna dan sedikit pekat.
(*)6. Boleh dihidangkan bersama mee bila sudah masak..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan