Selasa, 5 Julai 2016

IKAN MERAH GORENG RANGUP DENGAN SUP

My Resipi telah menambah 7 foto baru
8 jam
IKAN MERAH GORENG RANGUP DENGAN SUP
Bahan-bahan
1 ekor ikan merah
4-5 sudu besar Maggi® CukupRasa
tepung jagung secukupnya
serbuk roti dengan herba Italian secukupnya
1 biji telur
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga lawang
5 ulas bawang putih-dihiris
1 inci halia-dihiris kasar
sedikit serbuk lada putih
4-5 batang cili padi
1 biji limau nipis- ambik jusnya
bawang goreng secukupnya
daun bawang dan daun sup secukupnya
4 keping roti sandwich
sedikit mentega
sedikit daun pasley kering
minyak untuk menggoreng penuh dan menumis
lettuce dan tomato sebagai hiasan.
Cara-cara
Bersihkan ikan. Potong bahagian kepala dan hiris untuk keluarkan isinya seperti di dalam gambar. Simpan bahagian kepala dan tulang untuk dijadikan sup.
Potong isi ikan nipis-nipis. Tabur kepingan ikan dengan2-3 sudu besar Maggi® CukupRasa
Kemudian salutkan dengan tepung jagung. Perapkan selama 10 minit.
Celup kepingan ikan dengan telur. Kemudian salut dengan serbuk roti.
Goreng dalam minyak banyak sehingga garing. Toskan
Untuk supnya: Panaskan sedikit minyak. Tumis hirisan bawang putih, halia, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis sehingga garing. Masukkan 4 cawan air. Biarkan mendidih. Masukkan kepala ikan dan tulangnya. Biarkan mendidih sekali lagi
Masukkan daun bawang, daun sup, hirisan cili padi, jus limau nipis dan Maggi® CukupRasa. Padamkan api.
Untuk roti bakar: Sapukan mentega pada kepingan roti. Taburkan sedikit parsley kering dan Maggi® CukupRasa. Bakar roti sehingga perang.
Hidangkan: Tapis sup ke dalam mangkuk. Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Letakkan ikan goreng di atas pinggan bersama salad dan tomato. Sedap dimakan ketika masih panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan