Isnin, 18 Julai 2016

Laksam

Buku Resepi telah menambah 6 foto baru pada album: Homemade Laksam - Mufidah Abdul Hadi Alyunusi.
16hb Jun
Homemade Laksam
Resipi dan foto: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
Bahan untuk laksam:
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
Lebih kurang 4 1/2 cawan air suam
1 sudu teh garam
1 sudu makan minyak masak
Bahan-bahan untuk kuah:
1/2 kg ikan kembung/sardin
5-6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
Serbuk lada sulah/hitam
Santan dari sebiji kelapa (atau secukup rasa lemak)
Garam dan gula secukup rasa
Asam keping
Bahan sampingan:
Kacang panjang
Taugeh
Timun
Bawang besar
Limau kasturi
Bunga kantan
Belacan bakar
Sambal (Cili kering direbus hingga kembang dan toskan - tumbuk halus dan perasakan dengan garam dan asam..boleh juga tumbuk bersama belacan bakar atau hidang belacan secara berasingan sebagai bahan tabur)
Cara membuat laksam:
Satukan tepung beras, tepung gandum dan garam. Masukkan 4 cawan air suam dan kacau hingga sebati. Jika perlu tambahkan air secukupnya dan kacau sebati. Masukkan minyak dan kacau rata. Panaskan kukusan dan sapukan loyang atau tudung periuk dengan minyak. Bila air kukusan telah mendidih, tuang sedikit adunan ke atas tudung periuk atau ke dalam loyang dan kukus api sederhana hingga masak. Angkat dan biar suam atau sejuk sedikit baru digulung rapat. Ulang proses ini hingga habis.
Cara membuat kuah laksam:
Rebus ikan bersama sedikit asam keping dan garam. Asingkan isi ikan dari tulangnya. Kisar isi ikan hingga halus. Masukkan ke dalam periuk. Kisar pula bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus. Masukkan ke dalam periuk bersama isi ikan tadi. Masukkan air rebusan ikan tadi, gula, garam, asam keping, serbuk lada hitam/sulah dan santan. Tambah air secukupnya jika perlu. Masak atas api sederhana sambil dikacau selalu supaya kuah tak berketul.
Hidangkan laksam yang dipotong bersama kuah, sambal, bahan tabur dan belacan bakar jika suka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan