5. AYAM PANGGANG KUAH KACANG (KAI YANG)
Bahan-bahan:
1 ekor ayam } dipotong
80 gm bawang merah
30 gm bawang putih
2 batang serai
40 gm halia
20 gm lengkuas
5 tangkai cili kering
15 gm kunyit hidup
5 gm serbuk ketumbar
3 helai daun limau purut
1 cawan santan segar
80 gm kacang tanah (disangai dan ditumbuk)
10 gm garam
10 gm gula
20 gm minyak masak (untuk menumis)
Cara membuat:
1. Bawang merah, bawang putih, serai, halia, lengkuas, cili kering, kunyit hidup dikisar bersama sedikit air.
2. Perap ayam bersama separuh dari bahan yang dikisar tadi selama dua jam.
3. Panaskan minyak, tumis serbuk ketumbar bersama separuh lagi bahan yang dikisar tadi sehingga pecah minyak.
4. Masukkan kacang yang ditumbuk, kemudian masukkan santan, garam, gula, daun limau purut. Ketepikan.
5. Panggang atau bakar ayam yang diperap tadi di dalam ketuhar selama 40-45 minit pada suhu 165 darjah Celsius sehingga masak.
6. Potong ayam yang telah dimasak dan dihidangkan bersama kuah kacang yang telah disediakan tadi di atasnya.
mingguan wanita
Tiada ulasan:
Catat Ulasan