RESEPI BAHULU
Bhn2:
bahan Ayak:
120gm tpg gandum
1/4 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil baking powder
(B)
4 biji telur gred A
1/2 sudu kecil esen ros
90gm gula kastor
1/2 sudu kecil ovalette -
4 biji telur gred A
1/2 sudu kecil esen ros
90gm gula kastor
1/2 sudu kecil ovalette -
(c)
Minyak secukup nya
dan pandan di simpul untuk dijadika berus
Minyak secukup nya
dan pandan di simpul untuk dijadika berus
Beat telor dan gula+ ovallette hingga putih berkrim gebu
add essen ros
add essen ros
once dah putih gebu dengan menggunakan spatula kaup balik kan tepung dlm adunan hingga all combine.
CARA MEMBAKAR:
PANASKAN OVEN SELAMA 15 MINIT ON API ATAS BAWAH, SUHU 160'C
MASUKKAN LOYANG ACUAN DAHULU DLM OVEN AND PANASKAN LOYANG DAHULU
CUKUP TIME KELUARKAN LOYANG PANAS AND TERUS OLES DENGAN MINYAK
TUANG ADUNAN KASI PENUH DLM ACUAN BARU NAIK GEDABAK ELOK
TUANG ADUNAN KASI PENUH DLM ACUAN BARU NAIK GEDABAK ELOK
MASAK SELAMA 20-25 MINIT BERGANTUNG PADA JENIS OVEN AND KERANGGUPAN YANG ANDA MAHU YA
ONCE DAH MASAK CUCK DENGAN LIDI SATE UNTK KELUARKAN BAHULU
ULANG PROSES MENGGOLES LOYANG DENGAN MINYAK SEBELUM ADD ADUNAN SETERUSNYA
TIPS:
PASTIKAN OVEN DAN LOYANG CKUP PANAS SEBELUM DIGUNAKAN
UNTK MENJAGA LOYANG BAHULU , SEBELUM DI GUNAKAN RENDAM LOYANG BERSAMA 1/2 CAWAN CUKA+ AIR - RENDAM TENGGELAM SEMALAMAN, THEN BILAS BERSIH AND READY TO USED, TIPS NI UNTUK ELAK BAHULU MELEKAT KAT LOYANG
Tiada ulasan:
Catat Ulasan