BIHUN SUP ISTIMEWA DAUN LIMAU PURUT
Kredit resepi by: ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
2 keping dada ayam
1 labu bawang besar bombay *
1 ulas bawang putih *
3cm inci halia *
1/2 inci kunyit hidup *
1 1/2 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
2 biji buah keras - tumbuk lumat
1 kayu manis,
3 bunga lawang,
3 bunga cengkih,
5 biji buah pelaga (rempah 4 sekawan)
4 helai daun limau purut
1 keping kecik asam gelugur
sedikat kicap (untuk gelapkan kuah)
garam, gula
sedikit minyak untuk menumis bihun celur
daun bawang/ daun sup/bawang goreng/taugeh/sambal kicap (cili padi+kicap, kisar)
Cara
1. Cuci ayam dan buang semua kulit, dengan pengiisar kering, kisar lumat semua bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak untuk menumis secukupnya, masuk
kan rempah 4 sekawan dan tumis sekejap, kemudian masukkan bahan kisar, tumis hingga masak dan wangi. 3. Masukkan rempah serbuk dan buah keras, tumis sekejap, masukkan air secukupnya (dalam 2 liter), daun limau purut, asam gelugur dan kicap secukupnya, masak biar mendidih.
4. Masukkan ayam, perasa secukup rasa dan masak hingga ayam lembut dengan api sederhana, kalau nak letak bebola bila ayam dah lembut baru masukkan.
5. Boleh la dihidang bersama bihun, isi ayam yang telah dicarik-carik dan bahan sampingan yang lain.
Selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan