Nasi Daging---> step by step
----> Guna periuk NoXxa
Nasi Daging Utaqha
4 pot Beras Brasmathi cucu dan toskan
1kg Daging Batang Pinang (aku suka part ni sb lembut) Rebus dgn halia dan ketepikan
1/2 tin susu sejat
Bahan tumis
3sudu minyak sapi
1pek rempah kurma
1 bijik bawang besaq (hiris nipis mcm nk mkn laksa)
2 bijik bawang putih (cincang)
Kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dgn buah pelaga
1 helai daun pandan
2 bijik buah tomato (potong dadu)
1 kiub sup daging
Daun ketumbar
cara2
--> on noxxa tetapkan pd stir .. masukan minyak sapi, masukan bahan2 tumis kecuali tomato dan daun pandan.. dah naik bau masukan rempah kurma.. bila rempah dh masak masukan beras dan gaul sebati.. masukan susu, air rebusan daging ikut sukatan beras, daun pandan, tomato dan masukan separuh daging rebus td.. dan last masukan kiub.. dan daun ketumbar yg di potong panjang2...
gaul sebati ---> tutup periuk.. dan tekan high presure 4 minit(if 4 pot beras) ikut pot... pastu biaq laaaa sampai masak... bg yg guna rice cooker biasa... sama jugak.. tumis bahan2 dlm rice cooker pun boleh, atau atas dapoq biasa dulu then last masuk dlm rice cooker.. set masak mcm nasi biasa ja
----> Guna periuk NoXxa
Nasi Daging Utaqha
4 pot Beras Brasmathi cucu dan toskan
1kg Daging Batang Pinang (aku suka part ni sb lembut) Rebus dgn halia dan ketepikan
1/2 tin susu sejat
Bahan tumis
3sudu minyak sapi
1pek rempah kurma
1 bijik bawang besaq (hiris nipis mcm nk mkn laksa)
2 bijik bawang putih (cincang)
Kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dgn buah pelaga
1 helai daun pandan
2 bijik buah tomato (potong dadu)
1 kiub sup daging
Daun ketumbar
cara2
--> on noxxa tetapkan pd stir .. masukan minyak sapi, masukan bahan2 tumis kecuali tomato dan daun pandan.. dah naik bau masukan rempah kurma.. bila rempah dh masak masukan beras dan gaul sebati.. masukan susu, air rebusan daging ikut sukatan beras, daun pandan, tomato dan masukan separuh daging rebus td.. dan last masukan kiub.. dan daun ketumbar yg di potong panjang2...
gaul sebati ---> tutup periuk.. dan tekan high presure 4 minit(if 4 pot beras) ikut pot... pastu biaq laaaa sampai masak... bg yg guna rice cooker biasa... sama jugak.. tumis bahan2 dlm rice cooker pun boleh, atau atas dapoq biasa dulu then last masuk dlm rice cooker.. set masak mcm nasi biasa ja
Tiada ulasan:
Catat Ulasan