KUEW TEOW LADNA
Kredit resepi by http:// ilhamdapur.blogspot.com/
Bahan-bahan
1/2 paket kuew teow - maz guna kuew teow kering, rebus sampai lembut
1 mangkuk kecil hirisan daging - guna daging batang pinang/bahagian lembut
1 mangkuk kecil udang segar - siang tinggal ekor je
1 ulas bawang putih - ketuk 1 biji telur - kocok dengan garfu
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
2 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk pati ayam,
garam dan sedikit gula serta aji jika suka
sedikit minyak bijan
sayuran - kailan, jagung muda, lobak merah, kobis dan
1 biji cili hijau sedikit minyak sayur untuk menumis
Cara
1. Panaskan sedikit minyak, dalam 3-4 sudu besar, tumis bawang putih sekejap kemudian masukkan daging dan kacau balik 3-4 minit biar daging masak.
2. Masukkan udang, lobak merah, kobis dan bahagian batang kailan, masak sekejap biar udang bertukar warna merah.
3. Masukkan semua jenis sayur yang masih ada, sos tiram dan kuew teow.
4. Masukkan air secukupnya, agak-agak la ye dan perasa secukup rasa, bila kuah dah panas berwap masukkan bancuhan tepung jagung, kacau biar sebati.
5. Masukkan telur sambil dikacau agar tidak berketul dan kuah jadi pekat, padamkan api dan masukkan beberapa titik minyak bijan.
6. Sedia untuk dihidang bersama cili potong (sedikit kicap ikan, kicap manis dan air, masukkan cili padi yang dipotong).
Selamat mencuba
Kredit resepi by http://
Bahan-bahan
1/2 paket kuew teow - maz guna kuew teow kering, rebus sampai lembut
1 mangkuk kecil hirisan daging - guna daging batang pinang/bahagian lembut
1 mangkuk kecil udang segar - siang tinggal ekor je
1 ulas bawang putih - ketuk 1 biji telur - kocok dengan garfu
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
2 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk pati ayam,
garam dan sedikit gula serta aji jika suka
sedikit minyak bijan
sayuran - kailan, jagung muda, lobak merah, kobis dan
1 biji cili hijau sedikit minyak sayur untuk menumis
Cara
1. Panaskan sedikit minyak, dalam 3-4 sudu besar, tumis bawang putih sekejap kemudian masukkan daging dan kacau balik 3-4 minit biar daging masak.
2. Masukkan udang, lobak merah, kobis dan bahagian batang kailan, masak sekejap biar udang bertukar warna merah.
3. Masukkan semua jenis sayur yang masih ada, sos tiram dan kuew teow.
4. Masukkan air secukupnya, agak-agak la ye dan perasa secukup rasa, bila kuah dah panas berwap masukkan bancuhan tepung jagung, kacau biar sebati.
5. Masukkan telur sambil dikacau agar tidak berketul dan kuah jadi pekat, padamkan api dan masukkan beberapa titik minyak bijan.
6. Sedia untuk dihidang bersama cili potong (sedikit kicap ikan, kicap manis dan air, masukkan cili padi yang dipotong).
Selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan