Posted: 07 Jun 2016 09:30 PM PDT
Jika tidak mahu menggunakan ikan merah, gantikan ia dengan ikan kembung.
BAHAN-BAHAN: 1 keping ikan merah 2 ulas bawang putih | hiris halus 2 ulas bawang merah | hiris halus 1 batang serai | titik ½ inci halia | hiris ½ inci lengkuas | hiris halus 2 keping asam gelugur ½ sudu teh serbuk kunyit 2 cawan air Gula dan garam secukupnya CARA MEMASAK: 1. Basuh ikan merah sebersihnya. Ketepikan. 2. Didihkan dua cawan air di dalam periuk. Masukkan serbuk kunyit, bawang putih dan bawang merah yang telah dihiris. 3. Masukkan juga serai yang telah dititik, halia dan lengkuas yang telah dihiris. Masukkan pula ikan dan asam gelugur. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. 4. Biar mereneh seketika sehingga ikan masak. rasa |
Rabu, 8 Jun 2016
Singgang Ikan Merah
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan