Ahad, 10 Januari 2016

Lempeng Biji Sagu

2. Lempeng Biji Sagu
http://support.karangkraf.com/editorial/vk/0401/kuning.jpg
Bahan-bahan:
100 gm biji sagu - direndam
200 gm tepung
1 biji telur
2 sudu makan gula
1/2 sudu teh pewarna kuning
Garam secukup rasa
Air untuk membancuh secukupnya
Minyak masak untuk melenser secukupnya

Cara memasak:
1. Masukkan biji sagu, tepung, telur, gula dan pewarna di dalam mangkuk dan bancuh bahan dengan air sehingga sebati. Perasakan dengan garam secukupnya.
2. Panaskan kuali leper dan tuangkan bancuhan di atasnya. Masak dengan api kecil dan paling-palingkan sehingga lempeng masak sempurna.
3. Ulang langkah sehingga bancuhan habis.
4. Hidangkan lempeng dengan kuah kari dan jika perlu potong-potongkan lempeng kepada saiz yang sesuai.

3. Lempeng Kelapa
http://support.karangkraf.com/editorial/vk/0401/biasa.jpg

Bahan-bahan:
200 gm tepung gandum
100 gm kelapa parut
100 ml santan
200 ml air
Garam secukup rasa
Minyak untuk melenser secukupnya

Cara memasak:
1. Satukan tepung, kelapa parut dan santan. Bancuh semua bahan dengan air sehingga sebati. Perasakan dengan garam secukup rasa.
2. Panaskan kuali leper dengan api perlahan, tuang bancuhan di atas kuali dan ratakan dengan belakang senduk.
3. Biarkan seketika sehingga masak dan palingkan lempeng. Masak lagi sehingga kedua-dua bahagian masak sepenuhnya.
4. Ulang langkah memasak sehingga adunan habis.
5. Hidangkan sementara panas bersama sambal tumis.

Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan