Selasa, 1 Mac 2016

Tomyam Ayam Pekat Dan Pedas

Resepi Tomyam Ayam Pekat Dan Pedas



Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

(/)1 paket perencah tomyam
(/)4 biji tomato
(/)5-6 biji cili padi – ikut selera masing2
(/)3 batang serai – diketuk
(/)4 helai daun limau purut
(/)1 batang lobak merah, sedikit cendawan
(/)2 ulas bawang merah
(/)2 biji bawang besar
(/)1 cm lengkuas
(/)lauk – ayam/sotong/daging/ketam/udang
(/)2 sudu besar sos tiram – optional
(/)2 sudu besar sos cili dan sos tomato

Cara-cara untuk memasaknya ialah:

1. (/)Kisar (2 ulas bawang merah + 1 batang serai + 1 1/2 biji tomato + 3 biji cili padi).

2. (/)Massukkan bahan kisar tadi dalam kuali dan 1 paket perencah tomyam. Tumiskan dan masukkan air secukupnya.

3. (/)Masukkan pula lobak merah.

4. (/)Setelah lobak merah empuk masukkan lebihan cili padi, serai yang telah diketuk, lengkuas yang dihiris, bawang besar, gula, garam. Kalau nak lagi sedap boleh tambah 2 sudu sos tiram, 2 sudu sos cili dan 2 sudu besar sos tomato.

5. (/)Bila dah mendidih boleh masukkan isi ayam, udang, sotong dan sebagainya.

6. (/)Kemudian masukkan tomato,cendawan dan daun limau purut.

7. (/)Siap untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan