Isnin, 29 Februari 2016

Masak Kurma

RESEPI DAGING MASAK KURMA SEDAP



DAGING MASAK KURMA

Bahan-Bahan:
[+] 400gm daging - dipotong
[+] 5 ulas bawang merah - dihiris
[+] 3 ulas bawang putih - dihiris
[+] 1/2 in halia - dihiris
[+] 2 sudu besar rempah kurma
[+] 1/4 sudu kecil serbuk kunyit
[+] 1 1/2 cawan air
[+] 2/3 cawan santan fresh
[+] 3 biji ubi kentang
[+] 1 biji tomato
[+] 3 - 5 biji cii hijau
[+] Garam dan gula secukup rasa
[+] Minyak


Cara Memasak:
1) Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan yang dihiris...
2) Goreng hingga terbit bau...
3) Masukkan rempah kurma dan serbuk kunyit yang dibancuh dengan sedikit air dan kacau...
4) Biarkan pecah minyak dan masukkan daging... Kacau rata...
5) Masak seketika, kemudian masukkan air...
6) Biarkan ia merenih sehingga mendidih dan masukkan ubi kentang...
7) Bila daging menjadi empuk dan kuah menjadi sedikit pekat, masukkan santan, garam dan sedikit gula... Kacau...
8) Masak lagi lebih kurang 5 minit dan masukkan tomato (dipotong 6 atau 8) dan cili hijau hiasan yang dibelah dua...
9) Masak sehingga kepekatan kuah yang dikehendak dan bolehlah dihidangkan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan