Jumaat, 11 Disember 2015

AYAM PANGGANG KUAH KACANG

5. AYAM PANGGANG KUAH KACANG (KAI YANG)
 
Bahan-bahan:
1 ekor ayam } dipotong                                
80 gm bawang merah      
30 gm bawang putih                                                
2 batang serai                                                             
40 gm halia                                                             
20 gm lengkuas                                                      
5 tangkai cili kering                                                      
15 gm kunyit hidup                                                  
5 gm serbuk ketumbar                                            
3 helai daun limau purut                                           
1 cawan santan segar                                                 
80 gm kacang tanah (disangai dan ditumbuk)         
10 gm garam                                                           
10 gm gula                                                               
20 gm minyak masak (untuk menumis)                   
 
Cara membuat:
1. Bawang merah, bawang putih, serai, halia, lengkuas, cili kering, kunyit hidup dikisar bersama sedikit air.
2. Perap ayam bersama separuh dari bahan yang dikisar tadi selama dua jam.
3. Panaskan minyak, tumis serbuk ketumbar bersama separuh lagi bahan yang dikisar tadi sehingga pecah minyak.
4. Masukkan kacang yang ditumbuk, kemudian masukkan santan, garam, gula, daun limau purut. Ketepikan.
5. Panggang atau bakar ayam yang diperap tadi di dalam ketuhar selama 40-45 minit pada  suhu 165 darjah Celsius sehingga masak.
6. Potong ayam yang telah dimasak dan dihidangkan bersama kuah kacang yang telah disediakan tadi di atasnya.
mingguan wanita
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan