Sabtu, 26 Disember 2015

Nasi Ayam

Semua dok masak nasi ayam yg viral dr group MAHN minggu ni.. smlm tgk bahan2.. bleh buat nasi ayam.. alhamdulillah.. suami kata sup ni paling sedap dia pernah rase.. bila makan.. semua bertambah2.. terima kaseh pd tuan empunye resepi nasi ayam ( cari tak jumpe nama ) .. lepas ni sy masak nasi ayam style ni lah kat rumah.. harini nak scroll resepi2 lain.. best nye hari2 masak tgk online resepi kat sini.. dari tak tau nak masak apa.. bertukar jadi hari2 nak masak.. tq pd semua sahabat2 group..
Ni sy dh edit letak step2 cara masak.. rmai yg nak masak tapi konpius sbb sy silap letak pic tak ikut turutan.. ni cara2 masaknya ye..
Step 1:
1 ekor ayam potong 12
10 biji bawang putih + 4cm halia ( blend 2 bahan ni)
Pastu perap ayam ni ye dgn 2 bahan atas ni selama 2 jam
Step 2:
1 sudu besar minyak masak.. masukkan dlm periuk + 5 btg serai diketuk.. tumis ye... bagi kuning sket... pastu masukkan ayam yg diperap 2 jam tadi.. masak selama 5 minit.. bagi keluar air ayam.. pastu masukkan air anggaran 1.5L.. & garam secukup rase..boilkan smpai ayam tu half cook..
Next.. keluarkan ayam.. masuk bekas kosong.. sup yg dh siap tu bahagi 2 ye.. separuh untuk sup makan ngan nasi.. separuh lagi untuk masak ngan beras jap lagi.. sup yg nak makan tu.. tabur bawang goreng dan daun bawang
Step 3:
Ni nak masak nasinye ye.. tumis 1 pc kayu manis+ 2 pcs bunga lawang + 4 pcs buah pelaga+ 4 pcs cengkih .. tumis guna 1 sudu butter.. refer pic ye.. lps tumis.. masukkan beras yg dh basuh tadi ( 4 pot sy guna) + secubit garam halus + daun pandan 2 helai + serbuk kunyit 1/2 sudu kecil ... dan masukkan sup yg separuh balance dah simpan tadikan.. sup ni ratio dia banyak mana beras.. banyak tu jugak sup nak kena masukkan.. kalo nampak keras nanti add skit lagi.. macam masak nasi biasa.. bezanya kite guna sup yg ni.. nak bagi sedap... dah siap masak nasi.. tabur lah bawang goreng sket..bagi wangi
Step 4:
Ni cara nak masak ayam pulak ye..
Ambil ayam yg dh dimasak tadi ye.. perapkan dgn 7- 8 sudu besar kicap manis kipas udang + 4 sudu besar kicap pekat cap tamin + 2 sudu besar garlic powder + garam secukup rase+ serbuk lada hitam 1 sudu kecil. Gaul n Perap semua ni selama 2 jam..
Step 5:
Sy tak goreng ayam ni.. tapi saya grill guna pemanggang ajaib.. letak je ayam tu.. masak tak yah lama sgt sbb tadikan dh masak half cook kan... so balik2.. bakar.. nanti last touch up... letakkan baki sos perap kicap tadi kat ayam ni.. so kuah dia akan jd caramel.. likat.. dan akan dpt effect ayam grill super duper sedap... api kena kecik ye time nak grill ni..
Step 6:
Blend 6-7 pcs cili besar merah + 3 biji bawang putih+ 1cm halia+ 1 sudu kecik cuka makan + 1 sudu besar fish sauce ...ni sos merah dia ye...
Hidangkan dengan salad
Tomato hiris & hirisan timun zukini...
Selamat memasak ye.. kalau tak clear cara masak ni.. wassap 017 3005722 atau inbox sy.. sy guide smpai boleh masak nasi ayam ni..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan