Khamis, 10 Disember 2015

Posted: 09 Dec 2015 09:00 PM PST

Hasil solekan memang nampak cantik, tetapi bagaimana pula dengan kesan solekan pada kulit wajah. Malah solekan dan berhias dikatakan boleh menjejaskan kesihatan diri. Berikut ini kenyataan lengkap yang mengaitkan solekan dengan dunia kesihatan...
 

1. Kongsi barang solekan

Sudah terbiasa bagi pinjam baju, kasut atau mungkin barang perhiasan yang lain. Jadi anda pasti tidak kisah jika ada teman mahu meminjam barang solekan yang ada. Hati-hati, sebab lipstik atau eyeliner boleh menyebabkan infeksi dan mungkin juga pelbagai penyakit lain tanpa disedari. Tambah pula lipstik itu digunakan di bahagian bibir yang kadang terkena air liur tanpa dijangka. 
  
2. Barang solekan tamat tempoh
Barang solekan pun ada tempoh tertentu dan ramai yang tidak ambil peduli. Main sedap pakai, tahu-tahu kulit wajah rosak. Ini bahayanya menggunakan barang solekan terlalu banyak, sampai tidak sedar barang solekan sudah tidak boleh digunakan. Kena tahu ya, solekan yang sudah tamat tempoh membuatkan kulit anda iritasi dan mata merah.
 
 

3. Tidur tanpa membersihkan solekan 

Mungkin kadang penat sangat, balik saja dari tempat kerja terus terlena sampai ke pagi. Tidur dengan wajah ada make up membuatkan pori-pori wajah anda tersumbat dan mata kerana alat solek mengandungi minyak dan lilin.
 
 
 
Wanita memang mahu nampak cantik selalu. Tetapi kalau anda rasa malas untuk membersihkan wajah dari alat solek, lebih baik anda biasakan kulit wajah anda bebas daripada sebarang solekan. Cantik semula jadi lagi puas daripada melukis wajah dengan alat solek yang akhirnya merosakkan kulit wajah sendiri. Jadi mulai sekarang hati-hati ya, wanita.
 
Posted: 09 Dec 2015 08:00 PM PST

Bahan-Bahannya :-)
190 g mentega
160 g gula halus
3 biji telur gred A
120 g tepung gandum*
1/2 camca besar baking powder*(*digaul rata dan diayak)
420 g parutan ubi kayu, diperah airnya
1/4 cawan susu sejat
1/2 camca besar esen vanilla
1/2 camca teh pewarna kuning




Cara membuatnya :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran (8x8x3) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak, lenser juga permukaan kertas dengan mentega. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih, masukkan telur satu persatu dan terus memutar hingga kembang. Kemudian masukkan ubi parut tadi dan gaul rata.
  3. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu sejat hingga habis. Gaul rata.
  4. Akhir sekali masukkan esen vanilla dan pewarna kuning. Kacau hingga semua sebati. Tuang ke dalam tin kek tadi dan ratakan. Bakar selama 25 - 30 minit atau hingga masak, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sepenuhnya atas jaringan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan