Resepi Cucur Bawang Yang Enak
Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
~~Tepung gandum – 2 cawan
~~Bawang besar sebiji – potong dadu
~~1 sudu kecil serbuk ikan bilis – bancuh dengan air
~~Air secukupnya
~~Garam (setengah sudu kecil)
~~1 sudu kecil minyak masak (petua untuk bagi rangup dan lembut cucur tu nanti, biar pun dah sejuk)
Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-
1. ~~Campurkan tepung dan bawang besar – gaul sekata.
2. ~~Masukkan bancuhan air ikan bilis, garam dan minyak. Gaul bagi sebati.
3. ~~Tambahkan air sedikit demi sedikit, sehingga adunan likat. Jangan terlebih air, nanti adunan cair, susah pulak nak masukkan dalam kuali masa nak goreng nanti.
4. ~~Panaskan minyak dan menggunakan sudu, ambik adunan dan masukkan dalam kuali.
5. ~~Tunggu hingga ia sedikit kekuningan, angkat dan toskan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan