Resepi Tepung Bungkus Sedap
Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:
(-)240 gm tepung beras
(-)4 sudu makan tepung pulut
(-)½ biji kelapa parut putih
(-)1 ketul gula melaka
(-)500 ml santan
(-)Daun pisang secukupnya
Cara-cara untuk Membuatnya ialah:
1. (-)Untuk membuat intinya, masukkan kelapa parut ke dalam periuk bersama gula Melaka. Kacau dan masak di atas api perlahan sehingga kering. Bulat-bulatkan dan golek di atas tepung pulut. Ketepikan dahulu.
2. (-)Masukkan tepung beras ke dalam periuk yang lain. Bancuh tepung beras bersama santan dan masukkan sedikit garam. Kacau hingga separuh masak.
3. (-)Ambil dua sudu makan bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan dua biji inti. Tutup dengan dua sudu lagi tepung.
4. (-)Lipat daun pisang dengan kemas. Kukus sehingga masak.
Cara-cara untuk Membuatnya ialah:
1. (-)Untuk membuat intinya, masukkan kelapa parut ke dalam periuk bersama gula Melaka. Kacau dan masak di atas api perlahan sehingga kering. Bulat-bulatkan dan golek di atas tepung pulut. Ketepikan dahulu.
2. (-)Masukkan tepung beras ke dalam periuk yang lain. Bancuh tepung beras bersama santan dan masukkan sedikit garam. Kacau hingga separuh masak.
3. (-)Ambil dua sudu makan bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan dua biji inti. Tutup dengan dua sudu lagi tepung.
4. (-)Lipat daun pisang dengan kemas. Kukus sehingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan