Isnin, 29 Februari 2016

Memilih Sayuran

TIPS MEMILIH SAYUR-SAYURAN SEGAR

SAYURAN SEGAR LAGI MENYIHATKAN


Sudah kepasar hari ini?  Jom kita kongsi tips untuk memilih sayuran untuk masakan hari ini. Sayuran merupakan hidangan utama untuk seimbangkan diet makanan harian.. Selain bertujuan untuk melawaskan, ia mempunyai banyak khasiat yang baik untuk tubuh badan. Elakkkan memasak sayur terlalu lama kerana khasiatnya akan berkurangan.  Jika hendak memakannya secara ulam,  Pastikan sayuran dicuci bersih terlebih dahulu..  Jom ke pasar!!


TIPS MEMILIH SAYURAN SEGAR


KOBIS
01)  Kobis: 
Pilih jenis yang ringan dan rongganya besar-besar. Ianya lebih segar dan rangup.

SAWI
02)  Sawi: 
Pilih sawi yang berdaun lebar tetapi batangnya kecil. Elakkan daun yang berlubang dan layu.


TIMUN
03)  Timun: 
Pilih timun yang lurus dan pangkalnya kurang warna hijau tua. Timun tua terlalu berair dan tidak sedap dimakan.


TOMATO
04)  Tomato:  
Pilih tomato yang warnanya kehijau-hijauan sedikit. Tomato yang terlalu masak dan tua tidak enak rasanya.


KELEDEK
05)  Ubi Keledek: 
Pilih buah yang lurus dan bersih kulitnya. Jika sudah tua ianya akan berurat dan tidak sedap dimakan.


KACANG BENDI
06)  Bendi: 
Pastikan hujungnya lembut.  Jika keras dan liat bererti kacang telah pun tua.


P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com

Kalau Nak Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tq
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)

Selamat mencuba!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan