Posted: 13 Feb 2016 08:00 PM PST
Pastikan biji buah belimbing dan empulur pada kulitnya dibuang supaya kek tidak terasa hangit.
BAHAN-BAHAN:
300gm buah belimbing | dipotong 200gm gula 200ml air (Didihkan air dan gula. Masukkan buah belimbing dan masak sehingga pekat. Angkat, tos & biar sejuk) 150gm tepung gandum 240gm mentega 200gm gula 4 biji telur 1 sudu teh serbuk penaik 1/4 sudu teh garam 100gm serbuk badam Potongan belimbing untuk hiasan CARA MEMASAK: 1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. 2. Masukkan telur satu persatu dan sebatikan. 3. Masukkan belimbing yang telah ditos. 4. Kemudian masukkan tepung, serbuk badam dan serbuk penaik yang telah diayak. Kacau rata sehingga sebati. 5. Susunkan kepingan buah belimbing di dalam loyang bersaiz 8" atau 9". Tuangkan adunan tadi ke dalamnya. 6. Bakar pada suhu 175ºC selama 45 - 50 minit. rasa |
Ahad, 14 Februari 2016
Kek Buah Belimbing
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan