FILLED UNDER:
ResepiResepi Istimewa
LIKE
AND TWEET
Posted By: admin on 00:55
Resepi Acar Buah Istimewa
Bahan-Bahan:
1 bungkus kecil buah kana
1 bungkus buah asam manis
1 bungkus buah asam bulat
1 bungkus buah asam kuning
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
½ mangkuk kecil cili boh
1 sudu makan cuka
1 sudu teh gula merah
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa
Cara Membuat:
1. Halia dihiris, semua buah-buah asam dibasuh dan toskan airnya.
2. Bawang merah dan bawang putih dikupas kulitnya dan dipotong kecil-kecil.
3. Panaskan minyak dalam periuk setelah itu tumiskan halia, cili boh, bawang merah, bawang putih, gula dan cuka sambil dikacu hingga rata.
4. Akhir sekali masukkan buah-buahan kering, garam, gula merah dan serbuk perasa secukup rasa. Bila telah kering bolehlah diangkat.
1 sudu teh gula merah
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa
Cara Membuat:
1. Halia dihiris, semua buah-buah asam dibasuh dan toskan airnya.
2. Bawang merah dan bawang putih dikupas kulitnya dan dipotong kecil-kecil.
3. Panaskan minyak dalam periuk setelah itu tumiskan halia, cili boh, bawang merah, bawang putih, gula dan cuka sambil dikacu hingga rata.
4. Akhir sekali masukkan buah-buahan kering, garam, gula merah dan serbuk perasa secukup rasa. Bila telah kering bolehlah diangkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan