Mee Rebus Hajjah Begum / Lek Ahmad
Bahan bahanya
3 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1/2inchi halia
2 batang serai
1/2 inchi lengkuas
1/2 mangkuk kecil buah keras
2 biji keledek - rebus
1 mangkuk ikan bilis rebus ( yang ini siap direbus ya bukan kita rebus sendiri )
1 mangkuk udang geragau rebus ( yg dah siap dijual rebus , kl rebus sendiri airnya tak perlu diambil ) – Udang geragau rebus
** Kalau takde guna isi udang fresh sahaja
Kukus isinya kemudian dikisar halus
1/2 mangkuk kecil taucho ( lenyek kasar )
2 keping tempe dikisar halus
1/2 kg daging tetel - rebus ( air rebusan jgn dibuang )
1 1/2 senduk nasi rempah daging
Gula garam secukup rasa
caranya
Kisar bawang besar bawang putih halia serai dan lengkuas
Panaskan minyak dan tumis garing
Bila dah garing masukkan rempah kari daging dan masak sehingga pecah minyak
Matikan api dan ketepikan
Kisar keledek udang geragau ikan bilis buah keras dan tempeh
Nak kisar semua sekali pun ok nak kisar asing pun ok
Taucho dilenyek kasar jika nak kisar halus pun ok
Satukan kesemua bahan diatas bersama air rebusan daging ini dan masak sehingga mendidih
Tambah air jika perlu
Jgn terlalu byk nanti kuahnya cair
Bila dah mendidih masukkan rempah yg telah ditumis tadi
Masak sehingga pekat
Masukkan garam gula dan perasa
Sedia dihidang
Atas ltk kriuk2 udang geragau
Perghhhg
Untuk kriuk2 tu
Jintan halus kasar ketumbar cili kering kisar kering kemudian letak udang geragau kering atau lebihan rebus tu pun ok
Letak tepung beras telur sebiji
Adunan mcam jemput2 tak terlalu pekat tak terlalu cair. Goreng didalam minyak yg panas
— denganFauziah Nawi, Zureen Zurin, Shina Sanuji, Mislan Ismail, Noorizan Ramli, Mencari Redhamu danNorsiah Hj Mahmud.Bahan bahanya
3 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1/2inchi halia
2 batang serai
1/2 inchi lengkuas
1/2 mangkuk kecil buah keras
2 biji keledek - rebus
1 mangkuk ikan bilis rebus ( yang ini siap direbus ya bukan kita rebus sendiri )
1 mangkuk udang geragau rebus ( yg dah siap dijual rebus , kl rebus sendiri airnya tak perlu diambil ) – Udang geragau rebus
** Kalau takde guna isi udang fresh sahaja
Kukus isinya kemudian dikisar halus
1/2 mangkuk kecil taucho ( lenyek kasar )
2 keping tempe dikisar halus
1/2 kg daging tetel - rebus ( air rebusan jgn dibuang )
1 1/2 senduk nasi rempah daging
Gula garam secukup rasa
caranya
Kisar bawang besar bawang putih halia serai dan lengkuas
Panaskan minyak dan tumis garing
Bila dah garing masukkan rempah kari daging dan masak sehingga pecah minyak
Matikan api dan ketepikan
Kisar keledek udang geragau ikan bilis buah keras dan tempeh
Nak kisar semua sekali pun ok nak kisar asing pun ok
Taucho dilenyek kasar jika nak kisar halus pun ok
Satukan kesemua bahan diatas bersama air rebusan daging ini dan masak sehingga mendidih
Tambah air jika perlu
Jgn terlalu byk nanti kuahnya cair
Bila dah mendidih masukkan rempah yg telah ditumis tadi
Masak sehingga pekat
Masukkan garam gula dan perasa
Sedia dihidang
Atas ltk kriuk2 udang geragau
Perghhhg
Untuk kriuk2 tu
Jintan halus kasar ketumbar cili kering kisar kering kemudian letak udang geragau kering atau lebihan rebus tu pun ok
Letak tepung beras telur sebiji
Adunan mcam jemput2 tak terlalu pekat tak terlalu cair. Goreng didalam minyak yg panas
Tiada ulasan:
Catat Ulasan