FILLED UNDER:
ResepiResepi Nasi Ayam
LIKE
AND TWEET
Posted By: Paku Dalam on 04:02
Bahan-bahannya ialah:
Bahan untuk ayam (direbus):
(**)1 ekor ayam – dipotong 8
(**)4 ulas bawang putih – tumbuk halus
(**)2cm halia – tumbuk halus
(**)1 kiub ayam
Bahan untuk ayam (diperap) :
(**)1 sudu besar setengah kicap pekat
(**)1 sudu besar sos tiram
(**)1cm halia – tumbuk halus
(**)4 ulas bawang putih – tumbuk halus
(**)2 sudu besar kicap cair
(**)Sedikit madu
Bahan untuk nasi:
(**)3\4 cawan beras
(**)4 cawan air rebusan ayam (ikut banyak mana beras)
(**)3 sudu besar butter
(**)1 cm halia – tumbuk halus
(**)3 ulas bawang putih – tumbuk halus
(**)Sedikit garam
(**)2 bunga lawang^
(**)4 buah pelaga^
(**)1 kayu manis^
(**)1 batang serai – diketuk
(**)2 helai daun pandan
(**)Sedikit kunyit untuk warna dan aroma
Bahan untuk sos:
10 biji cili merah (ikut tahap kepedasan)
(**)3 ulas bawang putih
(**)2 cm halia
(**)1 sudu besar cuka
(**)1 sudu kecil garam
(**)1 sudu kecil gula
(**)setengah cawan air rebusan ayam
Bahan untuk sup:
(**)Air rebusan ayam
(**)1 biji setengah bawang besar – dikisar
(**)sup bunjut
(**)Garam
(**)Daun sup dan daun bawang – dihiris
Bahan untuk kuah kicap:
(**)Kuah kicap perapan ayam di atas
(**)Kicap manis
(**)Sedikit garam
(**)Air rebusan ayam
Cara memasaknya ialah:
Untuk ayam:
(**)1.Bersihkan ayam yang telah dipotong,toskan air dan lumurkan ayam tersebut dengan 3 ulas bawang putih dan halia yang telah diketuk.
(**)2.Kemudian rebus ayam bersama 1 kiub ayam sehingga empuk.
(**)3.Angkat ayam kemudian perap bersama bahan perapan selama 2 jam.
(**)4.Goreng ayam tersebut dengan menggunakan api sederhana kemudian angkat dan sapukan dengan madu.
Untuk nasi:
(**)1.Basuh beras kemudian toskan airnya.
(**)2.Panaskan butter dan tumiskan rempah yang perlu ditumis(^),daun pandan,serai,halia serta bawang putih hingga garing.
(**)3.Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik bau dan masukkan air rebusan ayam,garam dan kunyit secukupnya. kemudian masak nasi seperti biasa.
Untuk sup:
(**)1.Rebus air rebusan ayam dengan sup bunjut,bawang besar dan masukkan garam secukup rasa
(**)2.Taburkan dengan bawang goreng dan hirisan daun sup.
Untuk sos:
(**)1.Kisarkan kesemua bahan yang berada di atas.
(**)2.Boleh juga dimasak sebentar untuk menaikkan baunya.
Untuk kuah kicap:
(**)1.Campurkan semua bahan untuk kicap dan masak seketika.
(**)Akhir sekali sedia untuk dihidangkan.
(**)P/s:Nasi Ayam lebih sedap jika dimasak dengan ikhlas dan teliti.Selain itu,jika inhginkan ayam yang sedap,anda perlu memerap nya dengan lebih lama.
(**)sup bunjut
(**)Garam
(**)Daun sup dan daun bawang – dihiris
Bahan untuk kuah kicap:
(**)Kuah kicap perapan ayam di atas
(**)Kicap manis
(**)Sedikit garam
(**)Air rebusan ayam
Cara memasaknya ialah:
Untuk ayam:
(**)1.Bersihkan ayam yang telah dipotong,toskan air dan lumurkan ayam tersebut dengan 3 ulas bawang putih dan halia yang telah diketuk.
(**)2.Kemudian rebus ayam bersama 1 kiub ayam sehingga empuk.
(**)3.Angkat ayam kemudian perap bersama bahan perapan selama 2 jam.
(**)4.Goreng ayam tersebut dengan menggunakan api sederhana kemudian angkat dan sapukan dengan madu.
Untuk nasi:
(**)1.Basuh beras kemudian toskan airnya.
(**)2.Panaskan butter dan tumiskan rempah yang perlu ditumis(^),daun pandan,serai,halia serta bawang putih hingga garing.
(**)3.Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik bau dan masukkan air rebusan ayam,garam dan kunyit secukupnya. kemudian masak nasi seperti biasa.
Untuk sup:
(**)1.Rebus air rebusan ayam dengan sup bunjut,bawang besar dan masukkan garam secukup rasa
(**)2.Taburkan dengan bawang goreng dan hirisan daun sup.
Untuk sos:
(**)1.Kisarkan kesemua bahan yang berada di atas.
(**)2.Boleh juga dimasak sebentar untuk menaikkan baunya.
Untuk kuah kicap:
(**)1.Campurkan semua bahan untuk kicap dan masak seketika.
(**)Akhir sekali sedia untuk dihidangkan.
(**)P/s:Nasi Ayam lebih sedap jika dimasak dengan ikhlas dan teliti.Selain itu,jika inhginkan ayam yang sedap,anda perlu memerap nya dengan lebih lama.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan