FILLED UNDER:
ResepiResepi Kuah Yong Tau Fu
LIKE
AND TWEET
Posted By: Paku Dalam on 03:55
Bahan-bahannya ialah (5-6 orang)
(**)2 sudu besar petis/otak udang (shrimp paste)
(**)1 sudu besar tepung jagung
(**)2 keping gula Melaka
(**)2 ulas bawang putih yang ditumbuk halus
(**)4 sudu besar sos cili
(**)Gula dan garam
Cara-caranya ialah
(**)Panaskan 2 cawan air dalam periuk. Masukkan gula Melaka. Masak sehingga agak pekat sedikit.
(**)Masukkan petis udang, sos cili, bawang putih, garam dan gula secukup rasa.
(**)Kacau tepung jagung sehingga sekata di dalam cawan yang berisi air. Masukkan ke dalam periuk.
(**)Kacau sehingga sebati. Biarkan 2-3 minit di atas api.
(**)Siap untuk dihidangkan dengan bebola ikan, sotong, ketam dan sebagainya yang telah dicelup dalam air panas.
(**)2 ulas bawang putih yang ditumbuk halus
(**)4 sudu besar sos cili
(**)Gula dan garam
Cara-caranya ialah
(**)Panaskan 2 cawan air dalam periuk. Masukkan gula Melaka. Masak sehingga agak pekat sedikit.
(**)Masukkan petis udang, sos cili, bawang putih, garam dan gula secukup rasa.
(**)Kacau tepung jagung sehingga sekata di dalam cawan yang berisi air. Masukkan ke dalam periuk.
(**)Kacau sehingga sebati. Biarkan 2-3 minit di atas api.
(**)Siap untuk dihidangkan dengan bebola ikan, sotong, ketam dan sebagainya yang telah dicelup dalam air panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan