Sabtu, 14 Mei 2016

Cencaru Sumbat Sambal

Halaman Disukai · 23 jamDisunting
 
Cencaru Sumbat Sambal

Masa:
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 10 minit | Keseluruhan: 30 minit
Jumlah Hidangan : 4 orang
Bahan-Bahan:

Bahan untuk memasak:
4 ekor ikan cencaru
sedikit garam
sedikit kunyit
minyak untuk menggoreng
1 senduk minyak masak, untuk menumis sambal kisar
Bahan untuk dikisar atau ditumbuk halus:
5 biji cili kering, dibuang biji dan rebus ATAU 3 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 inci belacan bakar
1 inci halia
1 sudu besar jus pekat asam jawa
1 batang serai, optional
1 sudu besar gula pasir atau gula melaka
garam secukupnya

Cara-cara untuk memasak:
Bersihkan cencaru dengan cara belah belakang, tanpa belah di hadapan atau bahagian perut.
Lumurkan garam dan kunyit ke atas ikan.
Sumbatkan sambal yang dimasak ke dalam perut ikan secukupnya.
Panaskan minyak dan goreng sehingga masak.

Cara-cara untuk masak sambal:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pekat dan pecah minyak. Angkat dan sejukkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan