Sabtu, 14 Mei 2016

Ikan Kembung Percik


FILLED UNDER:

Resepi

ikan-percik


Resepi Ikan Kembung Percik

Bahan-Bahan:

5-6 ekor ikan kembung
4 cawan santan
7 ulas bawang merah – dikisar
1 ulas bawang putih – dikisar
1 inci halia – dikisar
Sedikit kunyit hidup – dikisar
2 sudu besar cili kisar
1/2 sudu kecil belacan
1 sudu kecil asam jawa
3 batang serai – diketuk
1 sudu kecil halba
Garam dan gula
Kunyit dan garam – untuk dilumur pada ikan

Cara Memasak:

1. Panggang atau bakar ikan yang telah dilumur dengan kunyit dan garam sehingga masak.

2. Panaskan periuk atau kuali (tanpa minyak), kemudian masukkan santan, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, cili kisar, belacan, asam jawa dan serai. Kacau sehingga sekata.

3. Apabila mendidih, masukkan halba. Masak sehingga kuah menjadi pekat.

4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

5. Apabila siap, curahkan kuah percik ke atas ikan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan