Rabu, 4 Mei 2016

Soto

Parmiati Binti Suyudi ke Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Alhamdulillah.. Menu tengah hari merangkak ke petang dan ke malam.. Kohkohkoh.. ..
Jemputt makannn Soto semua..
Soto asli Indonesia lhoo.. Siapa yang suka makan soto diangkat dong tangannya.. Muahahaha.. Pedas bedesing.. .. Sedaappp terangkat..
💜💜Resepi soto Yatie
Untuk kuah soto
Bahan bahannya
Bahan kisar
15 bj Bawang merah + 2 labu bawang besar (saye memang pakai banyak bawang dlm masakan)
4 ulas Bawang putih
2 bj buah keras
Halia setengah inci
Sedikit kunyit.. Sebesar ujung jari kecil, lebih kurang mcm tu la.
Semua bahan dikisar halus.
3 batang serai diketuk.
1 inci Lengkuas di ketuk
6 lembar daun limau purut
12 ketul ayam bahagian peha atau ikut suka masing masing nk letak bahagian apa,kalau ada kaki ayam lagi best
~^~Cara cara nya
Panaskan kuali tuang minyak secukupnye, goreng serai,Lengkuas dn juga daun limau purut sampai garing, kemudian masukkan bahan kisar, goreng sampai masak dn pecah minyak, . Selepas itu, masukkan ayam goreng sampai ayam kecut.. Masukkan 4 Liter Air masak dan biarkan sampai mendidih dan ayam masak, Masukkan garam secukup rasa. . angkat ayam dari periuk sup tadi dn toskan air nya.
~^~Resepi Ayam untuk soto
Goreng ayam yg sudah direbus tadi dengan dua lembar daun pandan yg dh dipotong pendek pendek.gunakan api sederhana . Goreng sekejap je, jangan goreng terlalu garing..siat siat kan ayam, tulang tadi masukkan semula dlm periuk sup. Sedaappp bau aroma daun pandan tu nanti.
~^~Resepi untuk sambal
2 genggam cili padi (lagi banyak lagi pedas dan lagi sedappp, ikut kepedasan masing masing.
6 sudu bawang goreng. Kalau ada homemade bawang goreng lagi sedappp sangat.
4 biji limau kasturi
5 sudu kicap masin ENAQ
5 sudu kicap manis ENAQ
. Caranya. Tumbuk cili sampai lumat. Dan masukkan bawang goreng tumbuk lumat. Alihkan ke mangkuk. Perah limau kasturi dn masukkan kicap. Gaul sebati dah siap.
~^~ Resepi Untuk bergedil daging
250g daging lembu. Kisar sampai lumat, nak beli yg dh siap kisar pun boleh.
6 bj ubi kentang sederhana,
2 sudu kecil lada sulah
4 sudu makan bawang goreng
2 sudu kecil garam halus
1 batang daun bawang
4-5 batang daun sup di cincang halus
..~^~ Caranya.. kupas ubi kentang. Basuh bersih, potong kecil kecil dan rebus sampai empuk gitu, dh empuk angkat ubi tapis airnya, lenyet lenyet kan ubi kentang, masukkan daging kisar dan gaul sebati, masukkan garam, lada sulah, bawang goreng dn daun sup daun bawang cincang tadi gaul sampai rataa sebati semua. Bentuk bulat bulat ke ikut suka. Celup dalam telur, dan goreng, make sure minyak menutupi seluruh begedil dn gunakan api sederhana. .dah siapp.
Kobis secukupnye dihiris halus nipis nipis
~tauge secukupnye
Daun sup daun bawang secukupnye di potong kecil kecil
Nasi impit kalau suka.
Bihun goreng kalau suka.
Panaskan minyak dn goreng bihun.
Bihun biasa je pun sedapp.
~Rendam bihun dn rebus sekejap.
Kacang goreng (kalau suka)
Keropok tu wajib ade.
Bawang goreng
Comment Share agar resepi ini tak tenggelam 💜 💜 Terima kasih 😍

Tiada ulasan:

Catat Ulasan