Jumaat, 27 Mei 2016

Nasi Hujan Panas


FILLED UNDER:

Resepi Nasi Hujan Panas

nasi-hujan-panas

Resepi Nasi Hujan Panas

Bahan-Bahan:

1kg beras basmathi
1.25 liter air
2 kiub ayam
2 helai daun pandan
Sedikit pewarna merah, kuning dan hijau

Bahan Tumis:

1cm halia | dihiris
2 ulas bawang putih | dihiris
1/2 biji bawang besar | dihiris
2 sudu makan minyak masak
1 sudu makan minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Sedikit kismis dan bawang goreng | untuk hiasan

Cara Memasak:

1. Cuci beras bersih dan rendamkan selama 1o minit. Toskan.

2. Panaskan kedua minyak dan tumiskan kesemua bahan tumis sehingga wangi.

3. Kemudian masukkan beras bersama air, kiub ayam dan juga daun pandan. Gaulkan rata.

4. Biarkan nasi dimasak sehingga kering.

5. Apabila kering, letakkan pewarna merah, kuning dan hijau di atas nasi kemudian dikaub balikkan.

6. Biarkan nasi sehingga masak dan taburkan dengan kismis dan bawang goreng.

Tip : Untuk mengelakkan warna menjadi sekata, letakkan pewarna di tempat berasingan dan biarkan nasi masak seperti biasa. Apabila sudah masak barulah dikaub balikkan nasi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan