Isnin, 16 Mei 2016

Resepi Kuih Bom


FILLED UNDER:

Resepi Kuih Bom

kuih-bom

Resepi Kuih Bom

Bahan-Bahan: ( 8 biji )

200g tepung gandum
140ml susu/ air
2 sudu besar butter/margerin
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil dry yeast
Minyak untuk menggoreng

Bahan Inti –
sambal ikan bilis
timun

Cara Membuat:

1. Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan doh.

2. Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang dua kali ganda.

3. Kemudian, tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.

4. Biarkan naik dua kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.

5. Belah dua roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan