Selasa, 10 Mei 2016

Resepi Sate Daging

Resepi Sate Daging


satay-daging.jpg

Resepi Sate Daging

Bahan-Bahan:
1kg daging |dihiris kecil
Lidi penyucuk sate
Bahan Perap:
10 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 sudu makan serbuk kunyit
5 sudu makan gula melaka
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
4sm halia
4sm lengkuas
2 batang serai
Garam secukupnya
Bahan Kuah Kacang :
250gm kacang tanah |digoreng tanpa minyak, buang kulit dan ditumbuk kasar
4 biji bawang merah | dikisar
2 ulas bawang putih | dikisar
5 batang serai | dikisar
2sm lengkuas | dikisar
2 sudu makan udang kering | dikisar
2 sudu makan cili kisar | dikisar
3 biji buah keras
125ml air asam jawa
1 senduk gula merah
Sedikit gula pasir
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis


Cara Memasak :

1. Kisarkan kesemua bahan perap dan gaulkan bersama daging.

2. Biarkan diperap sekurang-kurangnya 2 jam dan bakar hingga masak.

3. Untuk kuahnya, panaskan minyak dan tumiskan kesemua bahan kisar hingga naik baunya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan