Rabu, 18 Mei 2016

Inti Karipap

bawang merah - 3 ulas..(dtumbuk)
bawang putih - 2 ulas..(dtmbuk)
serbuk kari - 3 sudu...(kari daging baba's)..(dibancuh dgn air)
bergantung kalau nak pedas taruk banyak..
minyak - ikut suka korang..
daun kari...5 helai..

panaskan minyak...
tumis bawang sehingga garing..
masuk kan rempah kari....
kacau hingga naik bau..

bila dah naik bau..
masuk kan air...
kacau...
lupa lah weyh....
kalau nak kasi sedap lagi..
taruk lah daging lembu cincang halus ke..
ayam ke..
ikan bilis ke...
udang kering ke..
janji yang ada kat umah korang...

ubi kentang - 5 biji
dipotong dadu....

bila dah gelegak...masukkan kentang...
(nak tau macamana gelegak..
cuba masuk kan tangan korang..
kalau melepuh tu maknanyer gelagak lah...
hehehehhe......)


kacau sehingga sebati....
dan biarkan kentang tu masak..
kalau nak cepat tudung pun boleh...
guna tudung periuk ..
bukan tudung kepala ye anak2 semua..

bila dah masak...
kacau sampai kering..
kalau berair macamana lah nak letak pada doh kan..
bila dah  kering sikit tu..
masuk kan garam + gula..
pahtu
tabur lah dengan daun sup..
sedap sikit..
aroma dia...perghhh...
ermmmm...
akibat terlalai dengan ahmad umar..
aku tak sempat nak klik ..
masa dia dah kering..
tapi korang mesti leh agak kan...
kering macamana...


cantiiikkk.....
habis sesi memasak dalam kul 10...
pahtu...dijamu dengan nasi ayam..
walaupun ayam aku besar taik hidung..
tapi tetap di panggil nasi ayam...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan