Sabtu, 7 Mei 2016

Kerutuk Daging

Halaman Disukai · 3hb April
 
Kerutuk Daging

Bahan-bahan ( 5 orang )
· 500g daging
· 4 sudu besar rempah kerutuk
· 2 sudu cili giling
· 1/2 biji bawang besar
· 3 cawan santan pekat
· 2 sudu besar kicap pekat
· 1/2 keping gula melaka/manisan
· 2 sudu besar kerisik

· [bahan tumis]
· 1/2 bawang besar
· 1/2 inci halia
· 2 ulas bawang putih
· 1 batang kulit kayu manis
· 2 kuntum bunga lawang
· 3 kuntum bunga cengkih
· 3 biji buah pelaga
· 3 sudu besar minyak

Cara-cara
1. Potong daging kecik-kecik. Bersih dan toskan. - saya potong lebar & nipis
2. Kisar 1/2 biji bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk
3. Panaskan minyak
4. Tumis semua bahan tumis sehingga naik wangi
5. Kemudian masukkan campuran rempah tadi
6. Masak sehingga pecah minyak
7. Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuahnya betul-betul pekat.
8. Akhir sekali masukkan kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5-10 minit sebelum padamkan api.
9. Siap untuk dihidang.
*Kalau suka berkuah, boleh buat ca

Tiada ulasan:

Catat Ulasan