Khamis, 26 Mei 2016

Resepi Sup Ikan Merah

Halaman Disukai · 1 jamDisunting
 


Bahan2:
2 keping ikan merah
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji cili api
3 sudu sos tiram
1 cube pati ikan bilis
sayur2an ( Brokoli,tomato)
2 peket Suh hoon
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit garam dan serbuk perisa
Air dan sedikit minyak utk menumis
Cara menyediakan:
Panaskan minyak dan tumis bawang merah,bawang putih dan cili api sehingga layu.
Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih seketika.
Apabila air sudah mendidih,masukkan sos tiram ,pati ikan bilis serta serbuk lada hitam dan diikuti dengan ketulan ikan merah.
Apabila ikan setengah masak,bolehlan dimasukkan sayur dan juga suh hoon yang telah direndam lembut.
Akhir sekali..perasakan dengan garam dan sedikit serbuk perisa.

kredit: jajack

Tiada ulasan:

Catat Ulasan