Sabtu, 14 Mei 2016

Resepi Pulut Dakap


FILLED UNDER:


pulut-dakap

Resepi Pulut Dakap

Bahan-Bahan:

500 gm pulut – direndam dan dikukus
1 1/2 cawan santan pekat
Pisang raja secukupnya
Garam secukupnya
Gula secukup rasa
Daun pisang dilayurkan

Cara Membuat:
1. Kukus pulut hingga masak.

2. Santan dicampur dengan sedikit garam,kemudian digaul bersama pulut.

3. Letakkan pulut di atas daun pisang yang sudah dilayurkan.Pulut ditekan supaya rata.

4. Pisang yang sudah dibelah dua disalutkan dengan gula.Kemudian letakkan di atas pulut.

5. Balut pulut tersebut dan ambik 1 lagi pisang pulut yang telah dibalut dan dakapkan sekali.Ikat dengan tali.

6. Kukus selama 30-40 minit dengan api yang sederhana. Balik balikkan pulut tersebut supaya masak dengan rata.

7. Siap untuk dihidang.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan